We vragen om voor het intakegesprek enkele vragenlijsten in te vullen. Op die manier krijg je een goed beeld van waar je precies tegenaan loopt, waar je last van hebt en waar je ondersteuning nodig hebt. Tijdens het intake gesprek gebruiken we de documenten als leidraad.
Tijdens dit gesprek spreken concreet af waar we mee aan de slag gaan, met welke frequentie en waar. Als je te ziek bent om je te verplaatsen kunnen we on-line of zelfs ter plaatse de gesprekken voeren.
De methode bestaat uit verschillende onderdelen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het zijn dat we een aantal zaken samen doen of kan het ook zijn dat we bijvoorbeeld eerst inzetten op hartcoherentie om je stress en angst reeds te doen dalen, of gaan we bijvoorbeeld eerst aan de slag met de verwerking van het proces.
Elk van de gebruikte methodes zal ingrijpen op waar jij last van hebt in de "kankercocktail".
Voor mijn diagnose werd gesteld, dacht ik nog dat het wel niks zou zijn. Ik ben zelfs na de biopsie nog doorgereden naar het werk.
Toen de diagnose van borstkanker in maart 2016 effectief werd gesteld, besloot ik te vechten. "Simpel", dacht ik, "Dit krijgt me niet klein". Wanneer ik terugkijk naar die periode kan ik me niet altijd zo helder herinneren hoe het allemaal is gegaan. Ik zat vol adrenaline om de strijd aan te vatten. Het ging allemaal snel, veel onderzoeken, veel terminologie, snel opereren, kijken welke vervolgtherapie nodig was en dan zo adequaat mogelijk "killen" van de mogelijke restcellen.
Mijn gynaecoloog, in wie ik veel vertrouwenhad, ging helaas net met pensioen en er werd met spoed iemand anders aangeduid. Op dat moment vond ik dit heel moeilijk, maar de opvolgster leek wel oké. De operatie verliep goed, geen uitzaaingen in de klieren, dus maar 2 kliertjes er uit. Ik verliet het ziekenhuis met hormonentherapie en een planning voor 33 bestralingen.
Nadien kwam ik van de regen in de drop terecht.
Ik raakte ernstig verbrand, kreeg last van een zeer pijnlijke frozen schoulder, had een gescheurde pees in mijn arm, had last van lymfeoedeem, last van vermoeidheid en chronische pijn en ik sprong van de ene dag op de andere in de menopauze. In de borstkliniek kreeg ik niet veel gehoor, de verpleegster vergat zelfs een afspraak. Het droeg niet echt bij aan het veilige kader waar ik naar op zoek was.
Hoe meer ik probeerde te vechten, hoe slechter ik me voelde.
In september ging ik uiteindelijk weer aan het werk en het herstel van mijn sociale omgeving deed me goed.
Maar toen kreeg ik koorts, een die bleef aanhouden tot ik uiteindelijk in de spoed terecht kwam en bleek dat ik een radiopneumonie had ontwikkeld.
De koorts ging niet weg , de ene na de andere specialist kwam kijken naar de nevenwerkingen binnen hun eigen domein. Gelukkig keken sommigen wat verder dan wat er "bewezen was" en luisterden ze goed en trachten ze me te helpen. Anderen luisterden niet en bleven hardnekkig vasthouden aan zaken die geen steek hielden.
Ik ben toen bijna gestorven aan de longontsteking (niet aan de kanker dus) en zowel mijn 'kunnen' als mijn perspectief daalden elke dag.
En toen ging, plots na bakken cortisone in mijn lijf, de koorts liggen.
Die dag was een mijlpaal in mijn leven, er was enkel nog dankbaarheid. Het vechten kon ik eindelijk loslaten.
Er was wel nog veel chronische pijn. Dankzij mijn NLP opleiding, de coaching sessies bij Sven Kerremans en opnieuw te leren ademen bij Jef Clement verdween uiteindelijk de pijn. Ook de angst en de stress verminderden aanzienlijk.
Ik leerde niet alleen opnieuw te leven in plaats van te overleven , maar ook dankbaar te zijn en vooral mezelf opnieuw oké te vinden.
Het gaf me bovendien ook de kracht de hormonentherapie te stoppen en dit te onderbouwen naar de oncoloog die me uiteindelijk begreep en dit aanvaardde. De pijn in mijn arm verdween dankzij zachte massages.
Ik weet nu dat je niet kan kiezen voor wat je overkomt, maar dat je wel een keuze hebt hoe je er mee omgaat. De gebruikte coaching methodes hebben me geholpen om een nieuwe balans te vinden, om mezelf weer oké te vinden en dankbaar te zijn voor wat er is, hier en nu.
De gebruikte methodes worden al vaak gebruikt bij angst en stress situaties, perfectionisme, verwerken van verdriet. en werken niet enkel helend maar ook preventief. Het stemt me verheugd dat sommige nu ook "wetenschappelijk bewezen" zijn of dat er onderzoek naar gebeurt.
Ik heb ze gebundeld om mensen beter te kunnen steunen bij kanker.
Het werkt echt ....! Daar ben ik zelf het bewijs van.
Het is mijn droom dit breed te verspreiden zodat mensen dankzij deze coaching opnieuw comfort kunnen vinden in en na de moeilijke strijd tegen een kanker, ook wanneer het perspectief klein is.
Tenslotte worden er zeer veel vrouwen getroffen door borstkanker, mannen door prostaatkanker en nog zovelen door andere kankers of andere zware ziektes. Dat is veel! Hoog tijd om hier ook preventief en multidisciplinair iets te bieden. Coaching bij kanker wil daarbij vooral inzetten op het neurologische. Voeding, beweging en massagetherapie zijn de andere pijlers die hier ook toe kunnen bijdragen.